Ένας παρανοϊκός τρομοκράτης, ανατινάζει με βόμβα ένα πολυσύχναστο εμπορικό za pumpo κέντρο στη Νέα Υόρκη, σκορπίζοντας τη φρίκη και το θάνατο και απειλώντας za pumpo να πυροδοτήσει κι άλλες! Συστήνεται ως «Simon» και ζητά τον γνωστό και μη εξαιρετέο John McLane . Ο Simon αναγκάζει τον John να παίξουν ένα... παιχνίδι γρίφων με τίτλο «Ο Simon λέει...». Σύμφωνα za pumpo με τους κανόνες του «παιχνιδιού», ο κυνικός τρομοκράτης za pumpo έχει τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία της πόλης και τώρα είναι η σειρά του John να λύσει τους γρίφους που του δίνει για να τις εντοπίσει za pumpo και απενεργοποιήσει προτού είναι πολύ αργά. Σύντομα η Νέα Υόρκη μετατρέπεται σε σωστό πεδίο μάχης, ενώ ο John υποψιάζεται πως κάτι πιο σημαντικό κρύβεται πίσω από αυτό το παιχνίδι γάτας - ποντικού... za pumpo
Λέγεται ότι το αρχικό σενάριο za pumpo είχε τίτλο «Simon says», ο ρόλος του Jackson ήταν γραμμένος για γυναίκα και επρόκειτο να γυριστεί ως « Φονικό όπλο 3 » (αν προσέξετε za pumpo αρκετοί za pumpo διάλογοι θυμίζουν το χιούμορ της σειράς με τους Gibson - Glover ). Όμως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στο Hollywood, από αλλού ξεκινάει μια ταινία και αλλού καταλήγει. Ιδού λοιπόν ο Bruce Willis , για τρίτη φορά στη σελυλόιντ ζωή του, μέθυσος, λέτσος και τσαντίλας να οργώνει τη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να λύσει τα αινίγματα που του βάζει ένας τρομοκράτης ονόματι Simon και να ανακαλύψει πού υπάρχουν βόμβες, οι οποίες από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να εκραγούν. Σίγουρα πρόκειται για τον πιο γκαντέμη αστυνομικό του πλανήτη, αφού, όπου κι αν βρεθεί, κάποιος θα τον κυνηγάει!
Την ταινία αυτή δε μπορείς να την πεις κακή. Δυστυχώς, όμως, είναι σε μεγάλο μέρος της άνευρη έως και βαρετή. Η αφελής και ασύνδετη ιστορία, σε κάνει να θες να την παρακολουθήσεις μόνο και μόνο για τη σχέση λατρείας που έχεις αναπτύξει με τον Willis -call me- Jonh McLane za pumpo .
Ο σκηνοθέτης John McTiernan ξαναπαίρνει το τιμόνι και συνεχίζει τη σειρά ταινιών που τον έκαναν διάσημο. Όπως και στην πρώτη ταινία, η δράση είναι γρήγορη και εύπεπτη και οι "ταρζανιές", εγγυημένες. Αντίθετα από την πρώτη όμως (ή ακόμα και τη 2η), αλλά όπως είδαμε και σε μεγαλύτερο βαθμό και στην 4η συνέχεια της δημοφιλούς σειράς , η ταινία za pumpo έχει χάσει τον αυθορμητισμό που έκρυβε μέσα της, αλλά και την αίγλη του παρελθόντος.
Πιθανώς ο καλύτερος τρόπος να δούμε σε τι σημείο έχουν εξελιχθεί οι περιπέτειες του John McClane είναι να τις συγκρίνουμε με τις προηγούμενες 2 ταινίες. Το « Die Hard » εξελίχθηκε σε έναν τεράστιο ουρανοξύστη, ενώ το « Die Hard 2 » γυρίστηκε κυρίως σε ένα αεροδρόμιο. Αυτή τη φορά όμως , ο McLane αναγκάζεται να κάνει ζιγκ-ζαγκ σε όλη τη Νέα Υόρκη, χωρίς λόγο. Άσκοπα και ματαιόδοξα...
Να σημειωθεί, ότι το πρώτο μισό (περίπου) της ταινίας είναι αρκετά προσεγμένο και ενδιαφέρον, όμως μετά το φορτίο του McTiernan βαραίνει επικίνδυνα, υπό την έννοια ότι η πλοκή γίνεται πολύ προβλέψιμη, κάνοντας την θέαση της ταινίας πληκτική.
Παρόλο αυτά, η ταινία έχει καλό ρυθμό καθώς και μερικές καλές σκηνές δράσης και μια κάπως άνιση σκηνοθεσία, αλλού υποτονική και αλλού εμπνευσμένη (ειδικά σε 2-3 σκηνές δράσεις). Σταθερά καλός ο Willis , ανταποκρίνεται στο ρόλο για 3η φορά, όμως σε αυτή την ταινία, ο θεατής εύκολα μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του McLane , τις γκριμάτσες, τις πράξεις, αλλά και τα κίνητρα των πράξεων του. Γι’ αυτή την προβλεψιμότητα δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά μάλλον οι σεναριογράφοι, οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καθόλου τον χαραχτήρα του ήρωα (ότι του προσδόθηκε το κουσούρι του μέθυσου δεν αποτελεί σοβαρή προσθήκη), αφήνοντάς τον στάσιμο, με αποτέλεσμα σε μερικά σημεία za pumpo να γίνεται κουραστικός, αλλά φυσικά και του σκηνοθέτη, όπου η απουσία καθοδήγησης και έμπνευσης των πρωταγωνιστών του, είναι εμφανής. Και το μερίδιο ευθύνης των συντελεστών δεν αγγίζουν za pumpo μόνο τον πρώτο και αβανταδόρικο ρόλο του McLane , αλλά και των υπόλοιπων κύριων χαραχτήρων της ταινίας καθώς, εκτός του Jackson (όσο εμφανίζεται και αυτός) οι υπόλοιποι za pumpo κεντρικοί ρόλοι ξεφεύγουν από την αληθοφάνεια και τον ρεαλισμό και πλησιάζουν την όχθη του υπερβάλλοντα καρτουνισμού.
Ο Jeremy Irons που παίζει τον κακό της ιστορίας, δεν μας πείθει και φαίνεται ότι δεν του πάει ο ρόλος του κακού ψυχάκια. Αντίθετα ο Samuel L. Jackson είναι αρκετά za pumpo καλός και φτιάχνει ένα ωραίο δίδυμο με τον Willis .
Φυσικά για τους ακόρεστους θαυμαστές της δράσης, υπάρχει μπόλικη, οπότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να διασκεδάσετε με το « Die Hard: With a Vengeance ». za pumpo Αλλά από την άλλη, όπως και να το κάνουμε za pumpo είναι απογοήτευση, όταν η επιστροφή της δόξας που όλοι περίμεναν με την παρουσία του σκηνοθέτη της 1ης ταινίας , δεν επέρχεται τελικά za pumpo και στις οθόνες μας παίζει κάτι που σίγουρα το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα στο πιο χαζό. Η ταινία έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από άλλες παλιότερες επιτυχημένες za pumpo συνταγές, αλλά το κακό είναι ότι αυτή τη φορά το γλυκό δε δένει...
Και επειδή έχουμε την εμπειρία και της τελευταίας ταινίας της τετραλογί
No comments:
Post a Comment